blini met zalmtartaar en venkel
Blini ingrediënten:
Voor 20 stuks
- 500 gr verse zalm, in zeer kleine stukjes gesneden
- 2 sjalotjes, fijn gesneden
- 2 lenteuitjes, fijn gesneden
- 1/2 citroen
- 2 theelepels dille (+ extra voor de garnering)
- peper
- 2 eetlepels glutenvrije Tamari, of gewone sojasaus (optioneel)
- 2 eetlepels kappertjes (optioneel)
- creme fraiche (garnering)
- 1 venkel, dun gesneden en licht gebakken (gekarameliseerd) ik gebruik de mandoline hiervoor
Lust je geen vis, dun gesneden rauwe ham is ook een optie!
Deze marineer je niet, maar gebruik je bij voorkeur zoals hij is.
Blini bereiding:
Verwarm de melk in een pannetje totdat hij lauw is. Klop met een garde de gist er door. Doe het meel en een snufje zout in een grote kom en schenk de melk hier bij. Roer met de garde tot een egaal beslag. Splits de eieren. Klop de eierdooiers door het beslag en dek de kom af met een stuk vershoudfolie of een schone theedoek.
Laat op een tochtvrije en relatief warme plek 30 min rijzen. Klop de eiwitten met een mixer tot een stevig schuim. Spatel het schuim door het gerezen beslag. Verwarm een beetje boter in een of meerdere pannen en schep een beetje van het beslag in de pan (ongeveer 2 eetlepels).
Zalmtartaar bereiding:
Meng de zalmsnippers met de sjalotjes, lenteuitjes, citroen en dille (kappertjes en sojasaus) in een grote kom.
Proef even en voeg naar smaak wat peper toe.
Pak een bakring/serveerring in de gewenste serveer grootte.
Leg eerst de licht gebakken venkel op de blini en daarna leg je de tartaar voorzichtig op de venkel
Maak af met een klein beetje creme fraiche en een beetje dille.
Veel succes en geniet er van.
Liefs Suzanne