blini met zalmtartaar en venkel

Blini ingrediënten:

Voor 20 stuks

200 gr boekweitmeel (je kunt het ook vervangen voor bloem)
250 ml melk
1 zakje instant gist a 7 gram
2 eieren
Snufje zout
Boter om in te bakken
 
Zalmtartaar ingrediënten:
  • 500 gr verse zalm, in zeer kleine stukjes gesneden
  • 2 sjalotjes, fijn gesneden
  • 2 lenteuitjes, fijn gesneden
  • 1/2 citroen
  • 2 theelepels dille (+ extra voor de garnering)
  • peper
  • 2 eetlepels glutenvrije Tamari, of gewone sojasaus (optioneel)
  • 2 eetlepels kappertjes (optioneel)
  • creme fraiche (garnering)
  • 1 venkel, dun gesneden en licht gebakken (gekarameliseerd)     ik gebruik de mandoline hiervoor

Lust je geen vis, dun gesneden rauwe ham is ook een optie!

Deze marineer je niet, maar gebruik je bij voorkeur zoals hij is.

Blini bereiding:

Verwarm de melk in een pannetje totdat hij lauw is. Klop met een garde de gist er door. Doe het meel en een snufje zout in een grote kom en schenk de melk hier bij. Roer met de garde tot een egaal beslag. Splits de eieren. Klop de eierdooiers door het beslag en dek de kom af met een stuk vershoudfolie of een schone theedoek.

Laat op een tochtvrije en relatief warme plek 30 min rijzen. Klop de eiwitten met een mixer tot een stevig schuim. Spatel het schuim door het gerezen beslag. Verwarm een beetje boter in een of meerdere pannen en schep een beetje van het beslag in de pan (ongeveer 2 eetlepels).

Bak de blini’s op middelhoog vuur aan beide kanten 2 minuten. Leg ze op een bord en laat iets afkoelen. Rasp de citroen en meng de rasp met de zure room. Verdeel de zalm over de blini’s. Schep een beetje van de zure citroen room er op en garneer met een blaadje dille en eventueel een beetje citroenrasp.
 
Tip: De blini's kun je zowel warm als koud eten. De blini's kun je een dag van te voren bakken en later beleggen met de topping. Je kunt ze, nadat ze belegd zijn, het beste direct serveren.
 
Bak de dun gesneden venkel lichtjes (beetje karameliseren)
 

Zalmtartaar bereiding:

Meng de zalmsnippers met de sjalotjes, lenteuitjes, citroen en dille (kappertjes en sojasaus) in een grote kom.

Proef even en voeg naar smaak wat peper toe.

Pak een bakring/serveerring in de gewenste serveer grootte.

Leg eerst de licht gebakken venkel op de blini en daarna leg je de tartaar voorzichtig op de venkel

Maak af met een klein beetje creme fraiche en een beetje dille.

 

Veel succes en geniet er van.

Liefs Suzanne