erwtensoep

Ingrediënten:

Voor 4-5 liter

1 kg spliterwten
4 lt water
1 ui, fijn gesneden
400 gr wortel, in fijne blokjes gesneden 
1 prei, in fijne ringen gesneden
1/2 knolselderij, in fijne blokjes gesneden
4 aardappels, geschild en in fijne blokjes gesneden
600 gr schouderkarbonade
500 gr doorregen spek
2 runderbouillon blokjes
peper en zout naar smaak

Bereiding:

De spliterwten wassen en met water, schouderkarbonade en spek zachtjes aan de kook brengen.

Tussendoor het schuim eraf scheppen.

Met deksel op de pan zachtjes door laten koken totdat de spliterwten gaar zijn en uit elkaar vallen.

Ca. 1 à 2 uur, af en toe omroeren.

Snijd ondertussen alle groenten en aardappels in fijne blokjes.

(Wij houden niet van grof gesneden groenten in de soep en deze soep wordt niet gepureerd.)

Schep de schouderkarbonade en spek uit de soep als de spliterwten gaar zijn.

Verwijder het bot en snijd het in stukjes als het een beetje afgekoeld is.

Voeg het vlees, spek, de gesneden groenten, aardappelblokjes en de bouillonblokjes toe en laat nog zo'n 30 minuten zachtjes koken .

Door het zetmeel van de aardappelen gaat de soep nu binden.

Blijf regelmatig omroeren om aanbranden  te voorkomen (Let op! dit kan snel gaan).

 

Deze soep is goedgevuld waardoor ik de rookworst overbodig vind.

Maar sowieso voegen wij deze altijd pas bij de soep die op dat moment gegeten.

Dus hoeveelheid apart in een pan en daar de gesneden rookworst aan toevoegen tijdens opwarmen.

Zo blijft de smaak van de wordt behouden.

 

Vind je de soep te dik voeg dan wat extra water toe.

 

Lekker met Brabants roggebrood en katenspek

 

Veel succes en geniet er van.

Liefs Suzanne