zoete aardappel brood

Ingrediënten:

Voor 1 brood:

  • 500-600gr gr zoete aardappel
  • 250 gr speltbloem
  • 100 ml volle yoghurt
  • 2 grote eieren
  • 50 gr boter (kamertemperatuur) (ik gebruikte kokosolie)
  • 50 gr (palm) suiker (of 75gr ahornsiroop)
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl foelie of nootmuskaat
  • 1 tl 5 spices kruiden
  • 1/2 tl vanillepoeder of vanille extract
  • snuf zout

 

    Nodig; pan, cakeblik of broodvorm van 25 cm, 2 mengkommen, bakpapier

    Bereiding:

    Schil de zoete aardappels en snij ze in grove stukken. Doe in een pan met water en zet op het vuur, kook de zoete aardappels ongeveer 10 minuten. Kun je er met een vork in prikken, dan zijn ze goed. Giet af en laat uitlekken en afkoelen.

     

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

     

    Doe de speltbloem met de suiker, bakpoeder, kaneel, koekkruiden, gemberpoeder, nootmuskaat, 5 spices, vanillepoeder en een snuf zout in een mengkom. Zet even apart.

     

    Prak de zoete aardappels en doe ze in de tweede mengkom. Doe hier ook de yoghurt, eieren en boter (of kokosolie) bij en schep alles goed door elkaar.

    Voeg nu beetje bij beetje de droge ingrediënten toe aan het zoete aardappelmengsel. Zorg ervoor dat de bloem goed is gemengd met de natte ingrediënten.

     

    Als je alle bloem hebt toegevoegd en het een glad beslag is geworden, kun je het cakeblik gaan bekleden met bakpapier. 

     

    Schep het beslag in de cakevorm. Gebruik een spatel of de bolle kant van een lepel om het beslag goed over de vorm te verdelen. Schuif het zoete aardappelbrood voor 60 minuten de oven in. Controleer met een satéprikker of het brood gaar is, het mag iets vochtig zijn nog. 

    Lekker met een lik roomboter, of zelfgemaakte notenpasta.

     

     Veel succes en geniet er van.

    Liefs Suzanne

    Bron: http://www.mindyourfeed.nl/recepten/zoet/zoete-aardappelbrood-met-yoghurt/