balkenbrij
Ingrediënten:
(groot cakeblik vorm)
1 ltr groentebouillon
100 gr tofu
1 flinke eetlepel rommelkruid
10 kruidnagels (ik gebruik voor snelle versie 1 theelepel nagelgruis)
2 laurierblaadjes
zeezout, peper
250 gr boekweitmeel
Bereiding:
Stop de kruidnagels in een thee-ei. Snijd de tofu in piepkleine blokjes en zet opzij.
Breng de bouillon aan de kook met het rommelkruid, nagelgruis, de laurierblaadjes en wat peper.
Verwijder de laurierblaadjes.
Breng de bouillon extra op smaak met wat zeezout en flink wat peper. Breng weer aan de kook, en voeg al roerend, beetje bij beetje, het boekweitmeel toe.
Kook en roer door tot het mengsel stijf en het meel gaar is (zeker 10 minuten of meer). Het moet ‘ploppen’. Gebruik eventueel een mixer met deeghaken. Voeg als laatste de blokjes tofu toe en verdeel deze door de brij.
Plaats bakpapier in het cakeblik en giet de brij erin. Druk het goed aan (ik heb bij het aandrukken zijkanten van het bakpapier gebruikt). Laat het afkoelen, buiten of in de koelkast.
Stort de balkenbrij op een bord of plank en snijd het in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bak deze in roomboter (of kokosolie) aan beide kanten bruin in een koekenpan.
Veel succes en geniet er van.
Liefs Suzanne
Originele bron: https://puurenlekkerleven.nl/recepten/vegetarische-balkenbrij/